Organiczna mąka kokosowa

Nasza organiczna mąka kokosowa tworzona jest z wysuszonego miąższu orzechów o najwyższej jakości. Do jej produkcji wybierane są jedynie najświeższe orzechy kokosowe rosnące na ekologicznych polach malowniczej Sri Lanki. Jest to w 100% produkt naturalny.  Ponadto jest on wolny od GMO.

Dzięki specjalnej technice wytwarzania naszej mąki kokosowej, która polega między innymi na odtłuszczeniu i wysuszeniu miąższu orzecha, zachowuje ona delikatny aromat i posmak orzecha kokosowego. Jej właściwości smakowe idealnie współgrają zarówno ze słonymi, jak i słodkimi daniami. Doskonale skomponuje się z naleśnikami, ciastami, warzywami, mięsem czy różnego rodzaju tartami. Może więc stanowić bazę potraw, ale również ich uzupełnienie. Jest w pełni uniwersalna jako składnik dań.

Produkt charakteryzuje się również kremową oraz miękką konsystencją. W związku z dużą przyswajalnością wilgoci przez mąkę z kokosa, należy pamiętać o zwiększeniu ilości składników mokrych używanych do wytworzenia wyrobów mącznych.

Nasza organiczna mąka kokosowa może być stosowana jako zamiennik mąki pszennej czy żytniej, ponieważ nie zawiera glutenu. Mąkę z orzecha kokosa cechuje także hipoalergiczność i niski indeks glikemiczny. Jest więc doskonałą alternatywą dla osób unikających glutenu, alergików, diabetyków oraz zwolenników zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

O organicznej mące kokosowej

Tak jak i olej kokosowy, mąka wytwarzana z miąższu kokosa posiada liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki nasyconym średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym (MCT) sprzyja przyspieszeniu przemiany materii, a więc spalaniu tłuszczów odpowiadających za przyrost nadmiernej liczby kilogramów. Ponadto, w porównaniu z innymi mąkami, zawiera najwięcej błonnika, który chroni nas przed licznymi chorobami. Jest również doskonałym źródłem białka oraz przeciwutleniaczy. Jednocześnie zawiera niską ilość węglowodanów oraz kwasów omega-6. Jej stosowanie w codziennej diecie pozwala też obniżyć poziom “złego” cholesterolu, co ma duży wpływ na prawidłowe działanie naszego układu krwionośnego.

Dzięki swoim właściwościom, włączenie mąki z kokosa do codziennej diety sprzyja polepszeniu funkcjonowania organizmu, a więc może spowodować poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. Stanowi również ciekawe urozmaicenie codziennego sposobu żywienia.